Diabetes Pirkanmaa ry
Hyväksytty kevätkokouksessa 27.3.2025
Yhdistyksen nimi on Diabetes Pirkanmaa ry ja sen kotipaikka on Tampere. Yhdistys on Diabetesliitto ry:n jäsen.
Yhdistyksen tarkoituksena on toimia diabetesta sairastavien ja heidän läheistensä yhdyssiteinä ja edunvalvojana. Yhdistyksen tarkoituksena on terveiden, diabeteksen riskiryhmään kuuluvien sekä diabetekseen sairastuneiden fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen
hyvinvoinnin lisääminen. Yhdistys työskentelee yhteistyössä Diabetesliitto ry:n kanssa diabetesta sairastavien hyvän hoidon kehittämiseksi ja takaamiseksi sekä diabeteksen haittavaikutusten ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi.
Tarkoituksen toteuttamiseksi yhdistys
Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi kerätä jäsenmaksuja ja kannatusmaksuja, ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja, omistaa toimintaansa varten tarpeellista kiinteää ja irtainta omaisuutta, toimeenpanna asianomaisen luvan saatuaan arpajaisia ja rahankeräyksiä sekä harjoittaa diabeteksen hoitoon liittyvien tarvikkeiden ja palveluiden myyntiä.
Yhdistykseen varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen.
Kannatusjäseneksi voidaan hyväksyä yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö tai säätiö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa.
Varsinaiset jäsenet ja kannattavat jäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus. Yhdistyksen hallitus voi myös päättää jäsenten hyväksymismenettelystä ja jäseneksi hyväksymisen edellytyksistä.
Kunniapuheenjohtajaksi tai kunniajäseneksi voidaan hallituksen esityksestä yhdistyksen kokouksessa kutsua henkilö, joka on huomattavasti edistänyt tai tukenut yhdistyksen toimintaa.
Jäsenen eroaminen ja erottaminen
Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle tai puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan.
Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta tai on muuten jättänyt täyttämättä ne velvoitteet, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja.
Hallitus voi katsoa jäsenen eronneeksi, jos hän ei ole suorittanut erääntynyttä jäsenmaksua kolmen (3) kuukauden kuluttua erääntymisajankohdasta.
Jäsenmaksu
Varsinaisilta jäseniltä ja kannatusjäseniltä perittävän jäsenmaksun suuruudesta päättää syyskokous. Kunniapuheenjohtaja ja kunniajäsenet eivät suorita jäsenmaksua.
Diabetesliitto ry voi periä varsinaisten jäsenten ja kannatusjäsenten jäsenmaksut yhdistyksen puolesta.
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu syyskokouksessa valitut puheenjohtaja ja 2-8 muuta varsinaista jäsentä. Hallituksen puheenjohtajan ja sen varsinaisten jäsenten toimikausi on kaksi (2) kalenterivuotta. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessa varapuheenjohtajan kutsusta, kun katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna,on läsnä. Äänestykset ratkaistaan äänten enemmistöllä. Äänestyksen voittaa se ehdotus, joka saa yli puolet äänistä. Äänestykset ratkaistaan äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
Hallitus päättää päätöksenteko- ja kokousmenettelystään. Hallituksen kokouksista tai päätöksistä on pidettävä pöytäkirjaa, joka on kokouksen puheenjohtajan ja sihteerin allekirjoitettava sekä kahden siihen tehtävään valitun läsnä olleen jäsenen tai kokouksen
itsensä tarkastettava.
Hallituksen tehtävänä on erityisesti
1) johtaa ja kehittää yhdistyksen toimintaa,
2) valvoa, että yhdistyksen taloutta ja omaisuutta hoidetaan huolellisesti sekä, että sen
saamia lahjoituksia, avustuksia ja testamenttivaroja käytetään luovuttajan määräysten mukaisesti,
3) laatia ja esittää vuosittain yhdistyksen kokoukselle ehdotukset toimintasuunnitelmaksi,
talousarvioksi, vuosikertomukseksi ja tilinpäätökseksi,
4) valmistella yhdistyksen kokouksessa käsiteltävät asiat,
5) huolehtia ja vastata yhteydenpidosta jäseniin, toisiin yhdistyksiin ja alueelliseen
jäsenjärjestöön,
6) ottaa ja erottaa yhdistyksen toimihenkilöt, päättää heidän palvelusuhteensa ehdoista ja
valvoa heidän toimintaansa,
7) huolehtia ja vastata siitä, että yhdistyksen toiminta on lain ja näiden sääntöjen mukaista.
Hallitus on vastuussa toiminnastaan yhdistyksen kokoukselle.
Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja, hallituksen nimeämä toimihenkilö,
varapuheenjohtaja, sihteeri ja rahastonhoitaja kaksi yhdessä.
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen on annettava
tilintarkastuslain mukaisesti toiminnantarkastajalle /tilintarkastajalle tai tilintarkastusyhteisölle
viimeistään kuukautta ennen kevätkokousta. Tilintarkastajien on tarkastettava yhdistyksen
talous ja hallinto yhdistyksen toiminnan edellyttämässä laajuudessa sekä annettava
tarkastuksestaan kirjallinen tilintarkastuskertomus tilinpäätöksestä päättävälle yhdistyksen
kokoukselle. Jos tarkastuksessa on ilmennyt, että yhdistykselle on aiheutunut vahinkoa tai
tätä lakia tai sääntöjä on rikottu, siitä on mainittava tarkastuskertomuksessa. Tilintarkastajien
tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään kaksi (2) viikkoa ennen kevätkokousta.
Tilintarkastajana voi olla myös tilintarkastusyhteisö. Jos yhdistys täyttää yhdistyslain mukaiset kevennetyn tilinpidon kriteerit, voi yhdistys kokouksessaan kolmen neljäsosan (3/4) enemmistön päätöksellä siirtyä kevennettyyn
tilinpitoon.
Yhdistys pitää vuosittain kaksi varsinaista kokousta. Yhdistyksen kevätkokous pidetään maalis-toukokuussa ja syyskokous loka-joulukuussa hallituksen määräämänä päivänä.
Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään yksi kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen (30) vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty jollekin hallituksen jäsenelle.
Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella varsinaisella jäsenellä, kunniapuheenjohtajalla ja kunniajäsenellä yksi (1) ääni. Kannattavalla jäsenellä on kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus.
Yhdistyksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ilmoittama kanta, vaaleissa kuitenkin arpa.
Yhdistyksen hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä, ja kokouskutsussa erikseen mainittaessa, voi kokoukseen osallistua tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana. Yhdistyksen kokous voidaan järjestää myös ilman kokouspaikkaa siten, että kokoukseen voi osallistua tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen
apuvälineen avulla.
Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän (7) vuorokautta ennen kokousta jäsenille postitetulla kirjeellä tai sähköpostitse tai yhdistyksen verkkosivuilla tai jäsenlehdessä tai jäsenkirjeessä tai julkaistava yhdistyksen toimialueen sanoma- tai paikallislehdessä.
Kokouskutsussa on mainittava kokouksessa käsiteltävät asiat sekä hallituksen niin päättäessä myös mahdollisuus etäosallistumiseen.
Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kevät - tai syyskokouksen
käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia
voidaan sisällyttää kokouskutsuun.
Kevätkokoukseen esitettävä asia on tuotava hallitukselle
edellisen vuoden loppuun mennessä ja syyskokoukseen tuotava asia heinäkuun loppuun mennessä.
Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kahden kolmasosan (2/3) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava yhdistyksen sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta. Yhdistyksen purkautuessa tai tullessa lakkautetuksi yhdistyksen varat käytetään yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen yhdistyksen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla.